Kış sebzelerini tüketirken abartmayın!

KAYSERİ’de Karotenoidler ve Karotenemi Hakkında Bilgilendirme

KAYSERİ (İGFA) – Beslenme ve Diyet Uzmanı Betül Merd, bitkilerde bulunan karotenoidler ve karotenemi hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Karotenoidlerin meyve ve sebzelerde parlak renklere sebep olan bitki pigmentleri olduğunu belirten Uz. Dyt. Merd, “Bu pigmentler bitkiler için hayati önem taşır. Aynı zamanda vücutta antioksidan olarak da rol oynarlar. 600’den fazla karotenoid türü bulunmaktadır. En yaygın olanlar arasında alfa-karoten, beta-karoten, beta-kriptoksantin, lutein, zeaksantin ve likopen bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Çeşitli Renklerdeki Sebze ve Meyvelerde Karotenoid Bulunur

Fotosentez sürecinin besin döngüsünü sağladığını vurgulayan Merd, “Karoten, bitkilerin fotosentez yapma sürecinde görev alır. Karoten; turuncu, sarı ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Özellikle havuç, bal kabağı, ıspanak, domates, marul, salatalık gibi sebzelerde yoğun olarak bulunur. Ayrıca mısır, papaya, karpuz, kavun, elma, portakal gibi meyvelerde de karotenoid bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Karotenoidlerin Sağlık Üzerindeki 8 Faydası

  • Kilo vermeyi hızlandırarak tokluk hissi verir
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı korur
  • Kanser oluşumunu engelleyici rol oynar
  • Soğuk algınlığına iyi gelir ve detoks etkisi sağlar
  • Karaciğer yağlanmasını önler
  • Katarakt riskini azaltır
  • Gece körlüğüne iyi gelir
  • Sinir sistemini güçlendirir ve hafızayı destekler

Bebeklerde aşırı miktarda havuç püresi tüketilmesinin karotenemiye sebep olabileceğini belirten Uz. Dyt. Merd, bu durumun cilde sarı veya turuncu renk kazandırabileceğini fakat zararlı olmadığını vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir